“Divide et Impere”
Sunergos (Grieks) – Synergie (de~(v.)): Combinatie van twee factoren bij welke de afzonderlijke waarden minder/lager zijn dan de totale waarde van beiden in combinatie.

Flesjes bier rollen over de grond, de roeitermen vliegen daar achteraan. Heerengenootschap Sunergos, een nieuw begrip in de rijke wereld der M.S.R.V. Saurus. Vanaf 17 oktober 2002 nog een stuk rijker. De oprichting van een stijlvol en sterk Heerengenootschap is een feit. Vijftien man uit de lichtingen ’00/Lente’01/’01 zetten duidelijke lijnen uit voor wat een nieuw gezicht zal gaan worden binnen het Maastrichtse studentenleven. Wanneer men wat nader kijkt naar de betekenis van het woord Sunergos, zal aan de twee factoren die een rol spelen in de betreffende Synergie (in dit geval het levensgenot) al snel de koppeling worden gelegd met drank en roeien. Dit is dan ook de juiste.

In den beginne is alles wennen. Ook Sunergos. Maar dan heb je ook wat, zo zegt men. Diverse lichtingen, diverse smaken en toch een hecht gezelschap. (Ex)wedstrijdroeiers, barkoningen en een scala aan bestuurlijk ervaren Heeren, Sunergos heeft alles. Van A tot Z, van F tot R.
Ettelijke jaren terug werd de volgende meesterlijke uitspraak gedaan: “Divide et Impere!”. Voor diegenen die niet in de plezante hoedanigheid zijn geweest Latijn te volgen op de middelbare school, volgt bij dezen de vertaling van deze uitspraak: Verdeel en heers! Het kan geen toeval zijn dat onze grootmeesters in het verleden deze spreuk zo hebben geformuleerd dat deze exact past bij hetgeen Sunergos voor staat. Ook deze wijsgeren hebben zien aankomen dat in de dauw van de eenentwintigste eeuw zoiets meesterlijks als Sunergos zijn oorsprong zou vinden. Door onze aandacht te verdelen over het sociëteitsleven,(roei)sport en verschillende bestuursaangelegenheden binnen én buiten Saurus, zullen wij tot in den eeuwigheid laten zien waar wij voor staan!

Rijk, rijker, Sunergos. Met trots worden de flesjes bier ook weer opgeruimd en de roeitermen komen daadwerkelijk tot hun recht wanneer massaal op het water zal worden verbleven. Fortuinlijk is hetgeen wij bezitten: de daadkracht en capaciteit om van twee heersende krachten een te maken en deze ene kracht groter te laten zijn dan de twee afzonderlijke. Fier dat wij mogen zijn, Sunergos, Heerengenootschap der M.S.R.V. Saurus.

Het Wapen des genootschaps en de kleuren van het Vaandel

Zoals elke Orde, Familie, Dispuut of Genootschap van enig naam heeft het Heerengenootschap Sunergos een wapen dat gebaseerd is op de essentie van hun bestaan. Het wapen en de kleuren zijn dan ook zorgvuldig gekozen. Eenieder die het weten wil kan in deze tekst een beknopte uitleg vinden.
Het wapen is opgebouwd uit een schild dat gedragen wordt door de beschermengel van de stad waar het genootschap zijn eerste zetel heeft. De engel van de stad Maastricht. Deze engel wordt geflankeerd door twee roeipalen, de enige wapens waarmee hij te water ten strijde trekt. Deze palen geven eveneens de afhankelijkheid met de moedervereniging waar Sunergos aan verbonden is weer. Het schild zelve wordt door een diagonale balk in twee delen verdeeld. Hiermee toont het Genootschap zijn betrokkenheid op verschillende terreinen en probeert deze dan ook samen te brengen. Aan de onderste zijde van de balk staat een hopblad. Het blad waar het vocht dat deze Heeren drinken mee gebrouwen wordt. Tevens impliceert dit blad het vertier dat men heeft en uitdraagt.Aan de andere zijde staat de ster. Dezelfde ster die wordt bedwongen door de roeier der MSRV Saurus. De ster van de stad Maastricht. Hierbij heeft Sunergos twee basiskleuren te weten bordeaux rood en grijs. Rood vanwege zijn felheid, aanwezigheid en verbintenis met Stad en Vereniging. Grijs vanwege het respect dat Sunergos heeft voor tradities en stijl.